12 Mayıs 2015 Salı

NUDO'LU HÜNKAR BEĞENDİ

Hünkar Beğendi nin Hikayesi
1867 yılında Fransa yı ziyaret eden padişah Karşılığında imparator ve eşini saraya davet eder.Devlet işlerinin yoğunluğu nedeniyle İmparator 3. Napolyon gelemez ve eşi Öjeni yi yollar.
Istanbul a gelirken yanında aşçısını da getirir imparatoriçe.Sarayın mutfağında Türk aşçılarla çalışan Fransız aşçı bir gün Beşamel sos hazırlar.O sırada patlıcan közleyip salata hazırlayan Türk aşçı beşameli merak eder ve patlıcanla karıştırıp tadına bakar.Beğenince kuzu eti ile beraber Hünkar a sunmaya karar verir.Padişah bu yemeği çok beğenir ve Hünkar Beğendi adı verilir.

Malzemeler
1/2 Nudo kıvırcık erişte
500 gr patlıcan
250 gr kuşbaşı kuzu eti
1 adet soğan (yemeklik doğranmış)
1 adet domates (küp doğranmış)
1 diş sarımsak
1/2 limon suyu
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı muskat rendesi
Tuz
Karabiber 
Yapılışı
Geniş bir tencerede su kaynamaya başladıktan sonra Nudo yu 3 dk. haşlayın.Süzüp soğuk sudan geçirdikten sonra ince ince kesin.
Patlıcanları ateşte közleyip ayıklayın.Limonlu suda bekletin.İnce ince kıyın.Tencerede unu ve tereyağını kavurun.Patlıcanı ekleyip çevirin.En son sütünü ekleyin.Kısık ateşte pişirin.
Ocaktan aldıktan sonra muskatı, tuzu ve karabiberini ekleyip nudoyla karıştırın.
Ayrı bir tencerede 1 yemek kaşığı Tereyağ ile soğan ve sarımsağı kavurun.Eti ilave edip kavurun.
Domatesi ve üzerini biraz geçecek kadar su ekleyip çekene kadar pişirin.Tuz ekleyin.
Servis tabağına önce beğendiyi üzerine etini yerleştirin.Afiyet olsun.







1 yorum:

Kendi Mutfağında Şef dedi ki...

Hünkar beğendi gerçekten nefis bir yemek ama hikayesi de çok güzelmiş. Nudo lu denemek lazım, ellerinize sağlık.