1 Ocak 2015 Perşembe

YABANİ PİRİNÇ LANSMANI

DÜNYANIN EN SEÇKİN MUTFAKLARININ TERCİHİ; “YABANİ PİRİNÇ”

USA Rice Federation tarafından 30 Aralık 2014 tarihindeRadisson Blu Hotel’de bloggerlara yönelik olarak düzenlenenetkinlikte, yabani pirincin sağlık ve beslenme avantajlarının anlatımı ile World Master Chef Sertifikası bulunan ilk Türk şef olan Fikret Özdemir ile bloggerlar, yılbaşı konseptli yemek pişirme çalışması gerçekleştirdi.
Yabani pirincin üretimi, dünyada ve Türkiye’deki kullanım alanları ile ilgili olarak bilgiler verilen etkinlikteyabani pirincin Türk tüketicileri tarafından sağlıklı, besleyici ve keyifli bir hububat çeşidi olarak değerlendirildiği anlatıldı
10.000 YILLIK BİR GEÇMİŞ
Amerikan Birleşik Devletleri’nde 10.000 yılı aşkın bir süre temel gıda maddesi olarak kullanılmış olan yabani pirinç, bölgeye özgü tek hububat çeşididir. Bu hububat, Kuzey Amerika’da; özellikle de dünya hasadının yüzde 60’ını arz eden Kaliforniya’da yetiştirilmektedir.
Amerikalılı yerliler tarafından değerli hububat olarak görülen bu pirinç, düşük yağ oranı, uzun süre depolama ömrünün olması, beyaz ve kahverengi pirince nazaran iki kat protein içermesi, kanser, diyabet ve obezite riskini azaltması, dengeli ve sağlıklı bir diyet için ideal bir temel olmasıyla dikkat çekmektedir.
100 gram pişmemiş pirinçteki 14 gram protein ile, yabani pirinç beyaz ya da kahverengi pirincin neredeyse iki katı kadar protein içerirken, kalori içeriğinde çok az fark bulunmaktadır. Ayrıca siyah hububatların riboflavin ve niyasin içeriği yüksektir; karbonhidrat, lif ve mineral açısından zengin olan bu hububatlar, çok az sodyum içermektedir. Besin maddelerinin bu kusursuz bileşimi sayesinde, yabani pirinç dengeli, sağlıklı bir diyet için ideal bir temel oluşturmaktadır. Yabani pirinç, glütensiz bir gıda maddesi olarak alerjisi olan kişiler için yararlıdır ve bu yüzden yemek endüstrisinde büyük bir avantaj sağlamaktadır.
Çok yönlü kullanım alanlarıyla yabani pirinç, saf olarak ya da diğer uzun daneli pirinçlerle birlikte harmanlanmış bir şekilde kullanılabilir. Yemeklere özgün bir lezzet katan bu hububat aynı zamanda pilavlarda, çorbalarda ve salatalarda yer aldığında siyah renginden ötürü yemekleri görsel bir şölene de dönüşmektedir.
Pişirme Yöntemi: İdeal olarak, yabani pirinci en az 12 saat suda bırakın. Suyu süzün ve iki katı tuzla suda 35 dakika kadar pişirin. Yabani pirinç pişirmeden once suya yatırılmamışsa, dört katı tuzla suda 45 ila 55 dakika, suyu çekilene kadar pişirin. İpucu: Tanelerin üçte ikisi açılıp, krem rengi içleri ortaya çıktığında yabani pirinç pişmiş demektir.
Yabani pirinçle hazırlanmış nefis bir salata
Fırında Hindi
Tatlı tabağı




1 yorum:

Mutfak Hazinem dedi ki...

Bloga emek vermiş arkadaşlarımı ararken size de rastladım. Bir teşekkür etmeden ayrılmak istemedim. Devamı olan, samimi duygularını katarak birbirimize destek olabileceğimiz paylaşımlarda buluşmak üzere.. Dostlarınız ile birlikte bana da beklerim :) http://mutfakhazinem.blogspot.com.tr/