21 Ocak 2015 Çarşamba

ÇAY VE KAHVE TADIMI

video
Geçenlerde sevgili Hilal in davetiyle Akaretler de yer alan Cup Third Wave Coffee Shop ta gerçekleştirilen çay ve kahve tadımına davetliydim.
Asiachaiart ın sahibi  Halil Bey bize çayın tarihçesi, çeşitleri ve tadımı hakkında bilgi verdi.Yağ yakan özelliğe sahip beyaz çay favorim oldu.
Cup Third Wave Coffee Shop un sahibi Mert  Bey den de kahve hakkında faydalı bilgiler aldık.Japon sifonu yöntemi ile yapılan nefis kahvelerin tadımını gerçekleştirdik .
Çay Çeşitleri hakkında bilgi vermek istiyorum:
        White Silver Needle: Yılda bir kez hasat edilen bu çay, dünyadaki en yaygıçay çeşididir. Şekli beyaz gümüş bir iğneyi andırır. Tomurcuk halde iken toplanıp, buhar ile soldurulur. Kafein oranı çok düşüktür. Çinin Fujian eyaletinde yaklaşık 1000 yıldıüretilir. Çinliler tarafından “ömrü uzatan çay” olarak da adlandırılır. 
Jasmin Dragon Pearl: Yaseminli yeşil çay çok popüler olduğu için birçok bölgede üretilir. Hatta Türkiyede de üretilir ama genel olarak karşılaştığımıörneklerde yasemin çiçeği ve yeşil çay karıştırılarak hazırlanır. Jasmine Dragon Pearl, çıkış noktası Çinin Fujian bölgesidir ve ortalama 800 yıldıüretilir. Diğer yaseminli yeşil çaylardan farkı ise zahmetli bir üretim sürecinin olmasıdır. Çayın en üstündeki 2,5 yaprak tek tek el ile toplanır ve soldurulduktan sonra taze yasemin çiçekleri ile harmanlanır. Çayıçevresindeki koku ve nemi üzerine çekmesinden dolayı deyim yerindeyse yasemin çiçeğinin balını emer. Daha sonra çiçek yaprakları ayıklanır ve çay yaprakları kıvrılarak inci tanesi haline getirilir. Bilinen en iyi yaseminli yeşil çaydır. Yeşil çayın bütün etkilerine sahip olsa da hazım ettirici ve rahatlatıcı etkisi daha baskındır. Sizi hem fizyolojik hem de psikolojik olarak rahatlatır.

Tie Guan Yin: Yeşil ve siyah çaylar arasında kalan oolong çaylarındandır. Oolong çaylarınıözelliği ise hem biraz okside edilmesi hem de yüksek dağlarda yetiştirilmesidir. Yüksek dağlardaki yabani çay ağaçlarından elde edilir. Hafif okside olduğu için daha dolgun bir lezzeti vardır. Bu çayın kalitesi için çok eski bir tabir olan Monkey Picked (Maymun Topladı) kullanılır. Eskiden budist rahipler yabani çay ağaçlarının en uç dallarındaki taze yaprakları toplamaları için maymunları eğitirlermiş. Yeşil çay özelliklerini taşır ama enerji verme özelliği daha baskındır. Tie Guan Yin Çince Merhametin Demir Tanrıçası demektir. 

Puer: İsmini ilk hasat edildiği yerden alan bu çay, Değişik işleme tekniği ile öne çıkan çaylardandır. Buhar ile soldurulduktan sonra kalıplar halinde basılarak 3 yıl mikrobiyal fermente edilir. Şarap gibi işlem gören bu çayın yıllandıkça kıymeti artar. Çinde bir yatırım aracıdır. (Bizim Puerimiz 23 yıllıktır.) Yağ yakma özelliği en baskıçaydır. Demlendiğinde rengi koyu olduğu için Dark Tea olarak da adlandırılır.

Genmaicha: Japonyanın geleneksel çaylarından Senchanın patlamış mısır ve kavrulmuş esmer pirinç ile karışımının benzersiz lezzeti.

Rooibos (Aspalathus linearis) Bourbon vanilla: Güney Afrikanın Cape Town bölgesinde yetişen Rooibos bitkisine Bourbon fıçısından elde edilen cipsler ile vanilya tadı kazandırılır. Kafein içermez. Demir, bakır, magnezyum, potasyum, vitamin c gibi 200 kadar etken madde içerir ve herhangi bir yan etkisi saptanmamıştır. Uluslararası Pediatri Kurumu tarafından Hamile Çayı” olarak da adlandırılır. Anti alerjik, anti oksidan özelliklerinin yanı sıra doğal bir antibiyotiktir.







1 yorum:

Saglıklı Mutfak Hilal dedi ki...

Fundacım geldiğin için teşekkür ederim